A válság Halhatatlansága Nyomtat Email

A misztérium új arca

Napjainkba a világméretű gazdasági-társadalmi válság a mindennapok beszédtémája, holott az emberi történelem során az egyik jött a másik után. Ez nem más, mint egy periodikusan végbemenő probléma magoldó helyzet.

Ha megnézzük a bibliai Ádám és Éva kiűzetését a paradicsomból a kereszténység térhódítását, a vallási és birodalmi háborúkat a gyarmatosítást a török hódoltságot, a hitleri fajelméletet, mi ez, ha nem válság. De a földönkívüliek léte vagy nem léte a betelepítés teremtés vagy evolúció, túlnépesedés, éhínség a civilizáció megannyi történései, mind-mind válság!

Nem az a baj, hogy válság van, hanem az, hogy nincs az ember felkészülve, felkészítve a fogadására sem a megoldására. Nem elég erős ahhoz, hogy könnyedén átvészelje, hanem „padlót fog” és bizony sok esetben ott is marad.

Munkám során naponta találkozom nehézségekkel teli elkeseredett emberekkel. pedig azt gondolhatnánk, hogy a történelem során sorozatos tragédiái megedzették. Tapasztalatom az, hogy sem genetikailag sem lelkileg nem hoztak elég örökséget.

Sajnos napjaink életfilozófiája azt sugallja: „légy mindenben az első csak a jó és a szép, ami előre visz, csináld meg a szerencsédet”. De ebben a hitvallásban nem csempészte bele, hogy eközben bármikor leeshetsz a „magas lóról” vagy kiüthetnek a „nyeregből” és hogy a ló másik oldala már nem dicsőséges, sőt a kudarcok sokaságával kell szembenéznie.

Nem abban látom a tragikus helyzetet, hogy időnként elesik az ember, hanem, hogy nem tanulta meg hogyan kell felállni. Tudjuk jól, hogy fekvő helyzetben még a ló is elpusztul.

Véleményem szerint ennek a nemzedéknek a legnagyobb nehézsége, hogy a meglévő válságot nem tudja kezelni, ha mégis megpróbálja azt is rosszul teszi.

Ha arra gondolunk, hogy rajtunk kívül létezhet, intelligens civilizáció már bepánikozunk, netán meg is tapasztaljuk létüket, félelem uralkodik el rajtunk. Holott az életterünkben a szomszédjainkat elfogadjuk még köszönő viszonyban is vagyunk, netán érdeklődünk hogylétükről. Tesszük ezt, mert megtanították szüleink, tanáraink, hogy mindenkor tisztelni kell a mellettünk élőket, de arra senki sem tanított meg bennünket, hogyan tegyük ezt más bolygók népeivel.

Itt van például az energiaválság, miután magunk hasznára ellopjuk az Anyaföld fekete kincsét a természet adta éltető energiákkal pazarlóan bánunk, ha nincs, ettől kéltségbe esünk, télen jön a fagyhalál, nyáron meg a hőguta kerülget bennünket. Ha a természet megrázza magát, ezzel katasztrofális helyzeteket teremtve, sokkos állapotot idéz elő, az ember miért nem tudja, mit kell tenni? Pedig őseink évszázadokon, évezredeken keresztül ezeket mind megtapasztalták. Hol az örökítő anyag, ami átsegítene a nehéz helyzeteken? Úgy tűnik, hogy generációról generációra megkell tanulni újra és újra a teendőket, nem elég az ösztönös túlélés.

Tapasztalható, hogy a válságok idején – legyen az személyes, családi társadalmi, politikai, vallási, etnikai – a félelem mindig nagy szerepet játszik. De a jelentől a jövőtől és minden mástól is félünk, ráadásul ezt az állapotot generálja a fantázia is, mivel a negatívumokat felnagyítja, az ember pszichéjét megzavarja, mumusként démoni erővel jeleníti meg, így a sokkhatás nem marad el. A félelem leküzdésére jó módszer, hogy amitől félünk, menjünk vele szembe, álljunk elébe, nézzük meg tüzetesen és „vitatkozzunk vele”

Megfigyelhető jelenség, ha a jelenben jól mennek a dolgok és tesszük ezt nagy mellénnyel, a jólét és a gondtalanság megmutatkozása rosszindulatot vált ki másokból. Ezt sem foghatjuk rá a genetikára, hogy szeretünk dicsekedni, ez csak rossz hagyomány, bár a hülyeség is örökölhető. Itt is a tanítás és a tanulás hiányossága mutatkozik meg.

A modern kori gondolkodásban az ezotéria igen rangos elismerésre tett szert, mint létező szellemtudomány, hogy minden minddel összefügg vagy a hermészi tanítás: „ahogy fent, úgy lent” valóságossága érvényes napjainkban is, de kifejezetten válságkezelési útmutatást nem ad a mindennapok embereinek.

A misztéria a helyzet megértését, elfogadását, elviselését, szorgalmazza (a karma törvényét veszi alapul), tehát lélekkönnyítést végez. Sors, karma, szabad akarat, végzet, lélekvándorlás, előző életek, mind-mind fogódzók, de konkrétan mit kell tenni, hogy állva maradjon, arra nincs megfelelő recept.

 

Hollier Paquet Monika

Univerzum Klub Eger.

Ufómagazin 2009/04

 

 

Utolsó frissítés: 2018 december 19. (szerda) 09:12