Hírek

Óriási érdeklődés az Újpesti Kulturális Központban Nyomtat Email
Írta: Alienita   
Pusztay Sándor:
Globális világ
Óriási érdeklődés az Újpesti Kulturális Központban

Érdemes lenne egyszer pontosan utána számolni annak, hogy az Ufómagazin megjelenése, tehát 1990 óta hány hazai és nemzetközi ufókonferenciát, kongresszust tartottak Magyarországon. Emlékeim szerint valamikor a kilencvenes évek elején Budapest, Ózd, Debrecen volt a nagyszabású rendezvények helyszíne, függetlenül attól, hogy magyar vagy akár hangzatos világtalálkozónak aposztrofálták azokat.

Az Újpesti Kulturális Központ – korábbi nevén Ifjúsági Ház – is legalább húsz éve ad otthont ilyen rendezvényeknek, így nem csoda, ha népes nézősereg jön össze minden évben a megszokottnak számító helyen. Így volt ez április elején is, amikor Globális Világ elnevezéssel került megrendezésre a hagyományos ufós találkozó.
2016 lévén, éppen tizenhat előadót hívott meg az Ufómagazin, akik több teremben folyamatosan tartották előadásaikat. A nézőszámra jellemző, hogy nem csupán napközben teltek meg zsúfolásig a termek, hanem a rendezvény záró programján a nézők kérdéseire választ adó fórumon is csaknem teltház előtt zajlott a válaszadás.
Kivételesen nem kívánok minden egyes előadást részleteiben ismertetni, azonban jó néhány előadó elhangzott megállapításai megérdemlik az utólagos sajtóvisszhangot.
Talán nem véletlen, hogy Éles István harmadik könyvére készülve – meditációs időutaztatásai alapján – a földönkívüliekről úgy számolt be, mint akik közreműködtek az élő bolygók, köztük a Föld alakításában. Jól ismerjük a nagykanizsai Tóth Lászlót is, aki előszeretettel foglalkozik a különböző paleoasztronautikai építmények energiarendszereivel. Jelen előadásában különböző civilizációk egymásra gyakorolt hatásairól szólt. Arany László a Mars-kutatás helyett ezúttal az ammitákról beszélt. Ők azok az idegen lények, akik – egyes kutatók szerint – 1950-ben szálltak le intergalaktikus űrhajóikkal a Földünkre.
Király Tamás – a tőle megszokott lendülettel – az emberi aura különböző mechanizmusait ismertette, majd őt követte Knoll Gyula repülőezredes, aki a galaxisokban élő hüllők csoportjait és viselkedésmintáit vette sorra. Sokan várták a feltaláló energetikus Csefkó Pált, aki a háztartásokban hasznosítható olcsó energia hazai és nemzetközi kutatásait vette számba. Ezt követően Kisfaludy György időfizikus a Földön kívüli élettel, a biorobotokkal, az időutazással és még számtalan izgalmas kérdéssel foglalkozott. (Talán nem véletlen, hogy hozzá intézték a legtöbb kérdést az esti fórumon is.)
Sokan várták Sós Tibort, aki – új könyve bemutatása mellett – az elmúlt húsz év kutatásaiból nyújtott át jelképesen egy eredeti videofelvételekkel illusztrált előadáscsokrot.  Nemere István a földi űrkutatás és a gazdaságosság kérdéskörét elemezte, kiemelve, hogy az elmúlt évtizedekben az orosz és az amerikai űrkutatás óriási versenyben állt egymással, miközben a bennünket körülvevő világ megismerésének szándékával felzárkózott hozzájuk Európa, Kína, Japán és már India is. A nagyteremben az előadók sorát Kalmár János zárta, aki az ufókutatás titkos dossziéit a különböző titkosszolgálati, katonai, politikai és gazdasági érdekkapcsolatok nyílt vagy burkolt világcentrumait elemezte.
Az emeleti előadóteremben a budapesti Tóth László hazai ufóesetekkel foglalkozó előadásán a nagy érdeklődés miatt szinte egy gombostűt sem lehetett volna elejteni. Rajta kívül itt beszélt Miklós Attila a vallás és az ufókérdés összefüggéseiről, Miskolci László a párhuzamos világok lényeiről, Máté Imre a kvantumfizika időszerűségéről, Prusinszki István az ufókérdés tömegtájékoztatásának szerepéről. Végül Oláh András – Amerikai glasznoszty címmel – az ufókutatások titkosítás alóli feloldásának szükségességét tárgyalta.
Az előadásokból kiderült, hogy globalizált világunkban számtalan olyan tudományos, politikai, katonai és gazdasági kérdéskör van, amely egyre inkább a széles nyilvánosságra tartozik. A titkos akták képzeletbeli fátylának fellebbentéséhez, az objektív valóság megismeréséhez szükség van hazai és nemzetközi konferenciákra. Ezek sorába jól illeszkedett az újpesti rendezvény.